Doorgeslagen stoppen? Bekijk de oplossingen

Door 4 september 2018Nieuws
Zelf stoppen meterkast vervangen

De stroom is weer eens uitgevallen, maar wanneer ik de schakelaar wil omdraaien, gebeurt er niks. Herken je dit probleem? Dan zijn waarschijnlijk de stoppen doorgeslagen. Geen zorgen! Zelfs als je niet technisch bent, kun je dit probleem zelf oplossen. Ontdek hoe je dit doet.

Hoe werken stoppen en hoe weet u of ze zijn doorgeslagen?

Stoppen beschermen uw elektrische installatie tegen overbelasting en kortsluiting. Ze voorkomen dat er te veel stroom door een groep apparaten gaat. Bij overbelasting smelt een dun draadje in de stop, waardoor de stroomkring wordt onderbroken en gevaar, zoals oververhitting of brand, wordt voorkomen.

Een doorgeslagen stop herkent u aan stroomuitval in (een deel van) uw huis en een groepenschakelaar die niet meer omgezet kan worden. Omdat het draadje in de stop smelt, kunt u deze niet hergebruiken en moet u hem vervangen. Zorg daarom altijd voor een paar extra stoppen in huis.

Stoppen of installatieautomaten: hoe herken je wat in jouw meterkast zit?

Om te weten of je stoppen of automaten in je meterkast hebt, hoef je alleen even te kijken. Stoppen zijn ronde, witte dopjes met een klein doorzichtig venstertje in het midden. In dat venstertje zit meestal een gekleurd rondje, zoals rood, blauw of groen. Is een stop doorgeslagen? Dan kan dat rondje eruit zijn gevallen of zie je een zwart vlekje.

Automaten lijken op kleine schakelaars, een beetje zoals de knoppen op een stekkerdoos. Bij een storing klapt de schakelaar naar beneden en kun je hem simpelweg weer omhoog zetten om de stroom te herstellen.

Doorgeslagen stop vervangen of installatieautomaat resetten?

Bekijk hieronder hoe je stap voor stap een doorgeslagen stop of een overbelaste automaat veilig kunt vervangen/oplossen.

Doorgeslagen stoppen

Herken je de kenmerken? Volg dan het onderstaande stappenplan.

  1. Trek de stekkers van de elektrische apparaten eruit
    Het is belangrijk om te weten welke groepen op de gesprongen stop zijn aangesloten. In de meterkast zit vaak een sticker of label waarop staat welke ruimtes op welke groep zitten. Is dit er niet? Dan kun je dit handmatig testen door één groep tegelijk uit te schakelen en vervolgens door het huis te lopen om te kijken waar het licht en de stroom uitvallen.
  2. Vervang de gesprongen stop
    Draai de kapotte stop voorzichtig uit de groep in de meterkast. Controleer of de stop daadwerkelijk is doorgeslagen. Dit zie je doordat het gekleurde rondje in het midden eruit is gevallen of er een zwart vlekje op zit. Plaats een nieuwe stop met dezelfde waarde (bijvoorbeeld 16A) en draai deze goed vast.
  3. Schakel de stroom voor de groep weer in en wacht ongeveer 5 minuten
    Blijft de stroom actief? Dan ligt de oorzaak van de doorgeslagen stop waarschijnlijk bij een van de aangesloten elektrische apparaten. In dat geval kun je de apparaten één voor één weer aansluiten en inschakelen om te achterhalen welk apparaat het probleem veroorzaakt.
  4. Steek de stekkers van de apparaten één voor één terug in het stopcontact en schakel ze in
    Let goed op of de stroom blijft werken. Slaat de stop opnieuw door of schakelt de automaat uit zodra je een specifiek apparaat inschakelt? Dan is dat apparaat waarschijnlijk de oorzaak van het probleem. Dit kan betekenen dat het apparaat defect is of een te hoge stroombelasting veroorzaakt.

Overbelasting van een installatieautomaat

Volg deze stappen bij het oplossen van het probleem:

  1. Schakel alle apparaten in de betreffende groep uit
    Haal de stekkers uit het stopcontact. Dit voorkomt dat de automaat direct weer uitschakelt zodra je hem reset.
  2. Zet de automaat weer aan
    Duw de schakelaar omhoog. Blijft de automaat niet omhoog staan? Dan is er mogelijk een groter probleem, zoals kortsluiting of een defecte installatie.
  3. Wacht een paar minuten
    Controleer of de stroom actief blijft. Sommige storingen treden niet meteen op. Schakelt de automaat direct weer uit? Dan kan er een probleem zijn in de bedrading of een ernstig defect apparaat.
  4. Sluit de apparaten één voor één weer aan en schakel ze in
    Zo ontdek je of een specifiek apparaat de storing veroorzaakt.
  5. Let goed op wanneer de automaat opnieuw uitschakelt
    Gebeurt dit zodra je een bepaald apparaat inschakelt? Dan veroorzaakt dat apparaat waarschijnlijk de overbelasting. Dit betekent dat het apparaat te veel stroom trekt of defect is.

Kan ik een doorgeslagen stop voorkomen?

Het is verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen om een doorgeslagen stop te voorkomen. Zorg ervoor dat je niet te veel apparaten op dezelfde groep aansluit, vooral niet als het gaat om grote stroomverbruikers zoals een elektrische oven, inductiekookplaat of droger. Als je te veel van deze apparaten tegelijk gebruikt op één groep, kan de stop opnieuw doorslaan.

Schakel een elektricien in

Mocht dit niet werken en blijft de stroom uitvallen, dan is er mogelijk een groter probleem met de elektrische installatie. In dat geval is het verstandig om een erkende elektricien in te schakelen om de oorzaak veilig en professioneel op te lossen. Neem contact op en bel:035-7820564