Een aardpen slaan: alles wat u hierover moet weten!

Door 22 januari 2019Nieuws

In moderne woningen wordt tegenwoordig standaard een zogenaamde aardpen aangebracht. Mocht u in een oudere woning leven, dan kan het voorkomen dat dit in het verleden niet is gebeurd. Het laten slaan van een aardpen is namelijk pas sinds de jaren ’70 verplicht bij nieuw te bouwen woningen. Dit kan een reden zijn om onze elektricien uit Naarden in te schakelen, om dit alsnog te laten doen. Het laten slaan van een aardpen draagt bij aan uw eigen veiligheid. In dit artikel vertellen we u alles wat u moet weten over een aardpen slaan.

Extra bescherming met een aardpen in huis

Een aardpen wordt niet voor niets aangebracht in woningen! Met een aardpen wordt de meterkast beschermd tegen sluiting en een overbelasting. Een overbelasting treedt op, als de vraag naar stroom te groot is in een bepaalde groep. Als gevolg hiervan zal de stop van de desbetreffende groep uit de stoppenkast springen. Mocht er toch stroom lekken, dan wordt dit via de aardpen naar de aarde geleid. Op deze manier wordt de lekkende stroom geen gevaar voor u, uw gezinsleden of uw woning. Vergelijk het met de aardlekschakelaar binnen de meterkast van uw woning.

Het spreekt enigszins voor zich, dat de aardpen volledig automatisch werkt. Mocht er sprake zijn van stroom wat buiten het normale circuit terecht is gekomen, dan wordt dit direct afgevoerd. Schade aan elektrische apparaten en lichamelijk letsel kunnen zo voorkomen worden.

Zelf een aardpen slaan is niet mogelijk

Wellicht bent u een echte hobbyklusser en vindt u het leuk om klussen in huis zelf uit te voeren. Een aardpen slaan is helaas geen klus die u eenvoudig zelf uit kan voeren. De aardpen moet namelijk met het bestaande elektrische circuit binnen uw woning worden verbonden. Daarbij wordt deze soms tot een diepte van circa 10 meter in de aardbodem geduwd, om ieder risico uit de weg te kunnen gaan. Dit is gelukkig niet altijd noodzakelijk! Vaak ligt het gemiddelde op een diepte van 4 meter. Een elektricien kan u hier meer over vertellen, wanneer u een aardpen wilt laten slaan. Heeft u geen idee of u een aardpen heeft? Laat dit in dat geval controleren door onze elektriciens.