Welke brandblusser heb ik nodig bij een brand met elektra?

Door 17 januari 2023Nieuws
Brandblusser

Het is natuurlijk vervelend om last te hebben van een brand. Vooral als u te maken hebt met een brand die veroorzaakt is door elektra, is het belangrijk om de juiste brandblusser hiervoor te gebruiken. Als u water hiervoor gebruikt, is de kans dat de brand alleen maar erger wordt. Daarom gaan we in dit artikel kijken naar welke brandblusser heeft u nodig hebt bij een brand met elektra.

Waardoor wordt een brand met elektra veroorzaakt?

Als u het hebt over een brand met elektra, wordt deze eigenlijk altijd veroorzaakt door kortsluiting. Als er iets mis gaat in een snoer of een andere elektrische verbinding, komt de elektriciteit vrij. Dit zet om in warmte. Als er te veel warmte ontstaat, is de kans aanwezig dat er iets gaat branden.

Het lastige aan een kortsluiting is dat u niet direct water kunt gebruiken om dit te blussen. Water kan de kortsluiting alleen maar erger maken en de elektriciteit kan zich makkelijk verplaatsen door het water. Daarom kunt u het beter voorkomen om een brand met elektra met water te gaan blussen.

Bel bij brand altijd 112!

Welke brandblusser kunt u wel gebruiken?

Er zijn gelukkig speciale brandblussers gemaakt voor een brand met elektra. Zo is het mogelijk om een brandblusser elektra te gaan halen. Dit is in de meeste gevallen een brandblusser die met schuim werkt. Een brandblusser elektra is daarom ook meestal een spuitschuimblusser.

Het schuim van deze blusser is een speciaal schuim dat de elektriciteit niet geleidt. Als u zelf de brandblusser aan het gebruiken bent, is het dan ook niet gevaarlijk om dit te doen. Als u een brandblusser gebruikt met een substantie die ook elektriciteit kan geleiden, is de kans aanwezig dat u een schok krijgt.

Voor het geval dat u te maken krijgt met een brand door kortsluiting, is een brandblusser elektra eigenlijk altijd handig om in uw woning te hebben. Hierdoor weet u zeker dat u verschillende branden op een veilige manier kunt blussen. Deze brandblussers zijn vaak ook geschikt voor andere branden die u in huis kunt krijgen. Dit is prettig om te weten.